Huset

Villa Marina blev bygget i 1877-1878 af Amalia og Andreas Munch.


Villa Marina blev bygget som sommerbolig til den norske digter Andreas Munch og hans kone Amalia Munch. Amalia var opvokset på Ålholm Slot som plejedatter af grev Gregers Christian Raben.


Amalia og Andreas boede i Kronprinsessegade i København, men om sommeren flyttede de hjemmet til Nysted. Mange af datidens kunstnere var her gæster hos parret, og tilbragte sommeren i Villa Marina.


Huset er bygget i Italiensk inspireret stil og tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup. Dahlerup var en af tidens store arkitekter, og er også arkitekten bag Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst, Hotel d'Angleterre, Ny Carlsberg Glyptotek og meget mere. Vi tror, at den italienske inspiration kommer fra Andreas’ lange udlandsrejse omkring 1845 og Andreas og Amalias bryllupsrejse i 1865.


Huset var indrettet med køkken i kælderen, spisestue mod Adelgade, dagligstue mod haven samt soveværelser, gæsteværelser og skolestue til de to døtre på 1. sal. I tårnet mod haven på 1. sal havde Andreas Munch sit skrivebord, hvor kan skrev sine digte og skuespil. Den smalle have gik dengang helt ned til vejen ved vandet.

Andreas Munch døde i 1884. Herefter flyttede Amalia hjemme til Nysted og boede fast i Villa Marina indtil 1898.

Siden 1898 har Villa Marina haft mange ejere og er blevet brugt som både bolig og butik. Fx var der i mage år apotek i Villa Marina. Indvendigt består huset i dag af tre separate lejligheder – to i stueplan og en på 1. sal. Huset bærer præg af varierende standard for vedligeholdelse samt mange indvendige ombygninger.


Villa Marina ejes i dag af Mette Thykier og Claus Hasle, der har forestået en omfattende renovering af huset både udvendigt og indvendigt. Et arbejdet som fortsat pågår.


Husets 1. sal bruges i dag som privatbolig, mens der er indrettet koncertsal i stueetagen.

Villa Marina ca. 1920